Typemachinetour: GC Essegem

Gisteren zat er in Terlinden (GC Essegem) een jongeman voor me die een spierverharding had in de nek. Niet alleen een stijve nek, ook zat het hoofd gedraaid alsof hij steeds langs je wou kijken. Of het door overmatig het hoofd naar de webcam houden was tijdens online-conferences of psychosomatisch was, dat wisten de doktoren dusver nog niet. Het enige wat ze voorlopig konden doen was botox inspuiten.

Mijn spierverzuring in de benen tijdens stress-pieken en opspannen van de kaken leken ineens heel banaal. Ja, ik let op voeding en bananen en paranoten gaan er ook makkelijk in. Maar dit was een ander verhaal.

Ik kan de typemachine inpakken en naar huis gaan. Alles opbergen en achterlaten. Toch verontrust elke ontmoeting me, ook al is er nu veel meer open. Het is alsof de vrije bewegingsruimte nog steeds gekooid is. De mentale pandemie woelt als een stil water. 

De jongeman werkte in de muzieksector en ondanks zijn passie kwam hij zelfs daar niet op zijn effe. Met mijn typemachine maakte ik het volgende gedicht.

(Dit is een aangepaste versie)

hoogspanning

Onder hoogspanning
als een energiestraat die een plek opeist
wie het opstapelen van stress best vermijdt

Wanneer een hobby tot werk leidt
en overmacht wijdbeens ‘t kantoor in schrijdt
wordt passie en muziek een strijd
als een berg die niet doorzwommen kan worden
en een springplank loslaten
mag of kan geen opdracht zijn.

zorgeloos af te zetten
als een piepvogeltje, hoog op een tak,
durven vallen, zonder pieken, de moeilijkste opgave
blijft, het hervinden van die oerdrang.

Er zijn nesten
die ons geborgenheid toewuiven
maar in het herontdekken van ontspanning,
kunnen we er vleugelslag buiten?


Jee Kast
— — —
Heb jij klachten of wil je met iemand praten? Ga op zoek naar professionele hulp of zoek een safespace om ergens je hart te kunnen luchten. Jouw welzijn en dat van je omgeving kan hiervan afhangen.
Blijf niet met droge broden zitten.

— — —
#nualzerevingers is een literaire act, gesubsidieerd door Literatuur Vlaanderen en zowel particulier te boeken of voor evenementen.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *