I do. (Doe ik.)

I do

Voor een gelukkig getrouwd paar maakte ik een huwelijkstekst.
Ze kennen elkaar al een hele tijd, hebben kinderen samen en na 9 jaar samen zijn uiteindelijk getrouwd. Tijdens Corona trouwen. Het was niet zoals het je het je voorstelt. Enerzijds fijn en intiem, anderzijds … . De man had de vrouw nog nooit ten huwelijk gevraagd en dat wou hij overdoen. Dus plande hij een hele verrassingsdag om zijn vrouw opnieuw tot zijn vrouw te vragen. Deze tekst mocht ik maken na een lange babbel in het geheim, en mocht ik enkele weken later voordragen nadat hij haar vroeg.

I Do. Of ik van haar hield?

Doe ik, 
I do, gehuwd en hoe. Maar naar gevoel, in liefde, nog niet getrouwd genoeg. 
Getrouwd en ‘t toch overdoen. Samen, slechts vijfhonderdzeventig en zoveel weken. 
En of ik van je hou, hoe jij als mama, partner of deelgenoot, staat in het leven.
hoe jij tere snaren aanroert, jouw zijn, hier, en zelfs in daden schiet ik tekort, al is dat kleine, 
die dankbaarheid meer dan vanzelfsprekend.

Doe ik wel
als dat ene klusje dat blijft liggen, wetend dat het ooit wel gebeurt en dat die ooit ‘ooit later’ met jou is. Doe ik – net zozeer – als een klusje dat niet blijft liggen, vanuit een het-gaat-en-zal-gebeuren of een we-beleven-het-nu-zekerheid. Het gebeurt, spullen slingeren, als kinderen in huis. Vingers tikken, en dat blijft, zolang wij een samengesteld ik zijn. Al probeer ik te beteren in alles. 
Twee handen op een buik, liefde ten voeten uit. Bewondering in zeven lagen opgestapeld, hoe jij steeds paraat als kinderen, werk, zus of familie, ik, … aandacht vragen. 

Doe ik, 
je opvangen en je rug zijn, in liefde, communicatie en met inburgeren en onthalen, ben ik soms de armen rondom, jij bent de graat, de spil, de roerganger van het gezin, onze powerbanker en oplader. 
Doe ik wel,
laat mij het even overnemen, want naast de familiemomenten bekruipt me de vraag of ik er genoeg ben, en kijk ik in drukte en omstandigheden vanop een afstandje vol immense bewondering, hoe geven tot spontane – alle ballen omhoog houdende – kunstvorm wordt verheven. jij maakt moeder zijn zo natuurlijk. de kinderen ‘t samenzijn, zoveel intenser.

Zodra we ook met hun kunnen. Doen we, trouwen en feesten, het vertrouwen verfeesten. 
En delen met familie en vrienden, je blijvend in de bloemetjes zetten als een levenslang avontuur.

Dat doe ik.
Naast me smijten en al laat ik steken vallen, kleine kantjes. Jij smijt je en negenennegentig procent van familie-onderonsjes vertrekt vanuit spenderen-we-aan-onze-kinderen-tijd. Inzomen, afstemmen, plannen, afspreken. Tot die één procent alleen, jij en ik, ook weer een tweehonderd procent gegeven is in ons samenzijn.

Doe ik, 200 procent en min 18 graden, als ijsjes halen, als topje van de ijsberg wat wij tweetjes nog intiem kunnen beleven, in stilte, in babbels in de zetel en grapjes, uitjes en zolang als we leven, 
nog lang, en gelukkig zijn én daarvoor streven. 
Doen we. 

Jee Kast 2022.

Shit.

Een wat atypische proclamatie.
Voor de net afgestudeerde Bachelors en Masters van de Faculteit Wetenschappen van de UHasselt schreef ik verschillende speeches. A motivational speech, a train of thought en deze “shit”. Zelfs de UHasselt twijfelde even of ze deze titel wel of niet op de presentatie-slide durfden zetten. Anyhew. Dit was mijn opening van de Academische Zitting, afgelopen woensdag, 7 september.


Ik weet hoe het voelt; Gij denkt “shi-it afstuderen.”
voor de Masters is het voorbij en sommigen, de bachelors die verder studeren, moeten nog een tijd.
En ik mag als eerste zeggen
Bonne merde in uw verdere leven.


Hebt ge ooit op het Wc gezeten en u afgevraagd hoeveel wc-papier gij gebruikt in heel uw leven?
Hoeveel velletjes gebruikt gij?

Het internet leert ons dat gemiddeld we 8.6 velletje gebruiken.
De dames gebruiken iets minder papier per keer en de heren gaan minder zitten maar gebruiken per zitbeurt dan weer
meer.

Laat ik u voor de ouders even een reminder geven, welke richtingen er allemaal present zijn. Uw beeld verruimen aan de hand van de kleinste kameractiviteit. Met de nieuwsgierigheid en verwondering van een peuter kijken naar de stoelgang en wat de faculteit Wetenschappen … onderscheidt.

Biologie : Dat is duidelijk. Dat kent iedereen wel. Uw lichaam is uw tempel, en de wc wordt vaak gezien als een troon. De omzetting van genuttigd voedsel binnen het lichaam is dan ook heel gewoon.
En,
zodra ge kijkt welke bacteriën er allemaal leven, komt het op chemie neer, de microbiologische en chemische processen die ontstaan door uwe honger te stillen en of uwe dorst te lessen. 

Fysica : hoe na het ontlasten, met onder andere de wet van Bernouilli, 
de aard van stortbakstroming, hoe water en wat er inzit stroomt en vloeit.
Het kolkt en spettert en splasht en de fysica van hoe water klettert. En een wolk van eventuele bacteriën of in het ergste geval virusdeeltjes u kunnen verrassen, alleen al maar door enthousiast of bruusk te sjassen en de WC-bril niet dicht te doen.
Het jarenlange emperische onderzoek van “Dr. Germ”, oftewel de heer Gerba, kent op dat vlak op die plek geen weerga.

Even terzijde: Hebt ge cellphone desinfectie bij de hand? Want op uw toestel zitten 10 keer zoveel bacteriën als op de Wc-rand.

Wiskunde : na naar gemiddeld Wc-papier-verbruik van het aantal vellen per beurt te hebben gekeken, kan worden berekend hoeveel bomen worden geveld, of hoeveel wc-papier bij een quarantaine voor een gezin met vier leden op jaarbasis dient te worden besteld.
Tussen ons gezegd en gezwegen, de informatie op het internet is in deze wat vertekend; De gelaagdheid van papier, en de vellen per rol en hoe naar de hoeveelheid bomen die worden gekapt wordt gekeken en je ziet makkelijk welke site heeft geplagieerd en wie wat van wie heeft gekopieerd. Zonder enige vorm van cross-reference.
Hoeveel lagen wc-papier gebruikt gij? Of gaat gij voor gekleurd, ecologisvh of geparfumeerd? Wat is uw preference?

Informatica, – dat was ne moeilijke – : Er is waarschijnlijk ergens ter wereld een of andere geek die aan de hand van uw app-gebruik kan detecteren of ge bij het surfen op het WC zat. Of ge het uploaden van papers op smartschool zat te controleren in bad. Wc-gebruik en informatica, onderzoek heeft bewezen:
– 96 procent van de mensen onder 23 jaar gaat niet zonder Gsm naar het toilet, 
en niet om de resultaten in de New york times van de Dow jones te lezen
– 78, 5 % ervan geeft toe, zich in de kleinste kamer niet te kunnen redden zonder apps. 
– 35 % van de mannen gebruikt het voor gamen en 
– 25% van de gemengde populatie voor daten. Denk daar maar aan als een cutie u naar rechts geswipet heeft.
– Ja, maar we hadden wel ne match
– Mja, maar hij had z’n broek af.


De uitreiking van de Master statistiek en data science is namiddag geweest, dus hoef ik u niet lastig te vallen met de standaardafwijkingen van fecaliën. Al is dit cijfermateriaal een mooi educatief toonbeeld van data-verzameling in wetenschappen en technologie (Masteropl.).

ik heb geen fetish, dat het gewoon interessant te weten is,
weet ik ook hoe vervelend het is,
vier keer naar het toilet te moeten gaan als er eindelijk 
na de Toilet-Tinder-Swipe-en-Match er eindelijk die eerste date is.

Gij denkt shit afstuderen.
Het is voor sommigen voorbij en sommigen moeten nog een tijd.
Neem een boekske mee, dan gaat het sneller.
En ik mag als eerste zeggen, bonne merde in uw verdere leven.

Weet er iemand waar de term ‘bonne merde’ vandaan komt? Nee?
“Vroeger, 19e eeuw gingen mensen met paard en kar naar het theater of naar de opera. Heel het voorplein stond vol paard en kar en de arbeiders zagen de dag erna of het een succesvolle voorstelling geweest was. Aan de hand van paardenstront konden ze zien of de voorstelling uitverkocht was, en zo is “bonne merde” naar succes wensen geëvolueerd.

Nog even dit.
Voor degene die verder de Master Materiomics willen studeren, 
ik heb die term duizend keer en de definitie zelf een dozijn keer moeten lezen, 

Materiomics is
de feiten naast elkaar leggen van het stortbakvolume, waterverbruik, data- of internetverkeer en het effect op de maatschappij, of dat gerecycleerd WC-papier voor 74 % voor minder luchtvervuiling zorgt en als we weten dat de wc-papier-gebruikende-populatie slechts 25% is van de wereldbevolking en we nadenken over het wc-papierverbruik van morgen, zullen de studentenvoorzieningen waarschijnlijk het studieboekenpakket in papier niet meer krijgen gewaarborgd.

Materiomics is kijken naar het Holistisch geheel, gaande van het feit dat uw studiebureau 50 keer zoveel bacteriën zijn te vinden dan op de gemiddelde Wc-bril, ge kunt ge beter tijdens de blok op het WC eten dan achter uwe bureau uwe honger te stillen.
Tot het feit dat we langer dan nodig op het wc zitten door insta, tiktok of tinder tot onze benen gevoelloos zijn, en wat dat met het kloppen van uw hart doet op lange termijn.

Bonne merde. Veel succes. Volg uw hart.
Doe alles met passie en er zullen dingen op uw pad komen, die in het leven zullen verrassen.

Bonne merde
Ge hebt bagage, ge zijt ontlast,
dit … is een nieuwe start.

Zodra gij uw handen hebt gewassen.


Jee Kast 2022