Optredens en lezingen

Jij bent op zoek naar de verschillende mogelijkheden in optredens?
Check www.jkast.be
— — —

VFL ondersteunt lezingen
U wilt graag Jee Kast uitnodigen in uw school, bibliotheek, leesclub, zorginstelling, sociale of culturele vereniging?
Het kan nu ook met 100 euro subsidie via “auteurslezingen”


4 nieuwe Slamdichters ondersteund

Vlaams Fonds der Letteren lanceerde een oproep in de slam-wereld. Slamdichters konden zich kandidaat stellen voor ondersteuning voor hun slamlezingen. De jury selecteerde Moya De Feyter, Max Greyson, Martijn Nelen en Jee Kast als de vier slamdichters die in 2016 gesubsidieerde lezingen kunnen geven. Zij vervoegen Anissa Boujdaini, Bardthesque, Mon, Philip Meersman, Sascha Reunes en Seckou, de slamdichters die in 2015 werden geselecteerd.

Na het geslaagde traject in 2015 introduceert het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) vier nieuwe slamdichters bij een breder publiek. Met het slamlezingenproject biedt het VFL een podium aan slamdichters in het reguliere circuit (zoals in scholen, bibliotheken, woonzorgcentra of cultuurcentra), waar op dit moment voornamelijk ‘klassieke auteurslezingen’ plaatsvinden. Het VFL draagt per lezing 100 euro bij aan het honorarium van de slamdichter. Op die manier verlaagt het VFL de drempel voor organisatoren die willen kennismaken met dit genre.

Hoewel de aandacht voor het genre stijgt, is slam poetry immers nog niet erg bekend bij het grote publiek. Nochtans komt het genre uit een verteltraditie die zo oud is als de straat. Bij slam poetry draait het allemaal om de eigen stem te laten spreken voor een publiek. De podiumprésence is hierbij minstens even belangrijk als de tekst zelf. Slam poetry bevindt zich op het boeiende snijvlak van poëzie, podiumkunsten of zelfs hip hop of rap, en wordt vaak in de vorm van een wedstrijd georganiseerd.

Werkwijze subsidieaanvraag
Net zoals bij de reguliere auteurslezingen, is het zo dat de organisator bij VFL een aanvraag voor subsidie indient. De organisator dient deze aanvraag pas in, wanneer hij/zij rechtstreeks met jou alle inhoudelijke, financiële en praktische afspraken heeft gemaakt.

De organisator kan voor de slammer een aanvraag indienen via het aanvraagformulier voor Nederlandse auteurs, of via het worddocument ‘aanvraagformulier auteurslezingen’. (Bij mij te bevragen)

Het VFL verwerkt vervolgens de aanvraag en brengt de slammer per mail op de hoogte van alle afspraken. We vragen dan ook om de financiële afspraken per mail te bevestigen, zodat hier achteraf geen misverstanden over bestaan.

Na afloop verstuurt VFL de organisator een verslagje per mail. Eens dat is ingevuld, betalen we jou het totaalhonorarium (incl. vervoersonkosten) uit, en sturen we een factuur naar de organisator met 100 euro korting.

Deadline aanvragen
In principe (volgens het reglement) moeten aanvragen voor gesubsidieerde lezingen minstens twee maanden op voorhand worden ingediend. In de praktijk is VFL hier soepel in en aanvaardt ze nog aanvragen tot ten allerlaatste twee weken op voorhand. Aanvragen die korter dan twee weken op voorhand worden ingediend, worden niet gesubsidieerd.

Info? www.auteurslezingen.be
contact: auteurslezingen@vfl.be.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *