verzet

Het is een nummer. Woorden op muziek. Meer niet.
Het is een omzetting van gevoel in noten, een wiskundige benadering. Die benadering wordt, wanneer het goed gedaan is, door een publiek weer omgezet in emotie. Het maakt iets los als het goed gedaan is. Mensen herkennen het gevoel en zoeken armen en steunpunten. Er wordt een tekst bij geschreven of die was er al eerder. De titel doet al pijn. De stem doorspekt met gevoel. De melodie blijft hangen of de tekst of het timbre in de stem en je wil het opnieuw horen, want je vindt herkenning. Soms denk je hij zingt alleen voor mij. Dit gaat over mijn leven. Waarom begrijpt niemand me? En je vindt herkenning en rust. Het is een dom nummer op muziek, meer niet.
Wat zingt hij daar?
Je luistert nog eens, verzet je tegen het feit dat het je raakt, dat het een eenvoudig nummer is met sfeer, dat het je doormidden zaagt als een goochelaar op de bühne. Iedereen houdt zijn adem in. Je hebt schrik en het is vechten en omarmen. Stop en play duwen. Je vecht tegen tranen en troost is een woestijn. Een zandvlakte waar niemand te bespeuren lijkt en het nummer gonst als een wervelwind rond je, prikt in oren en ziel. Stop en play. Het is wiskunde, afgemeten maten. Een methode, een systeem dat je overvalt en dat je te slim af kan zijn, want je weet hoe het in elkaar zit. Een valkuil, een, een vakkundig neergezet patroon van noten die je aanvallen en die je weer uitnodigt. Het is niet meer dan dat.
Maar het blijft een stom nummer, gvdse woorden op muziek.

Jee Kast 2011

Mooi.
— — —
PS1. De content creators van deze week staat helaas nog niet online. Die komt er binnenkort aan.
PS2. Het wekelijks op zondag posten is een beetje verwaterd door een drukte die me zelfs zoveel was dat ik mijn online agenda hier niet kon bijhouden maar daar komt verandering in. Tot snel.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “verzet”

  1. Inger

    Maar het blijft gvds mooi. xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *