Runkst feest #Nualzerevingers

#Nualzerevingers op Tournée Locale in Hasselt
ism. Marthatentatief & CCha

Met het schrijfmachine op locatie zitten, dat is alsof je de wereld die je kent, binnenstebuiten draait en je laten overdonderen door de kleine dingen die je ziet. De mensen altijd blij verrast met het tekstje of het gedicht en ik ben altijd dankbaar en verrast voor wat ik terugkrijg, onverwachts en de dingetjes die je ziet.
Vandaag met ‘het wassalon’ is er een kompaan bij, een tekenaar die alles in beeld vastlegt. De tekeningen worden Woe 25 april om 16u30 allemaal voorgesteld aan de Blauwe Ster, St.Hubertusplein Runkst.

I.
Even loop ik het wassalon binnen.
Een robuuste man kijkt argwanend naar de spulletjes buiten en neemt me in hem op. ‘Als het is om gratis mee te geven, dan geeft ge het maar mee.’
Ik vertel dat ik gedichtjes en tekstjes maak en dat als hij wil, ik wat voor hem schrijf. Hij is stuurs, onbeweeglijk of beweegt hij onmerkbaar, hij lijkt zo onverschillig.
Even laat ik het los.

Enkele ogenblikken later schrijf ik hem een gedicht, mooi en vluchtig, want alles wat ik schrijf is weg. Ik hang het op de vensterruit. De was steekt in en de man is even dolend over het plein. Als hij terug is, ga ik hem zeggen dat zijn gedicht op de vensterruit hangt en ik laat hem even. De kopjes van de brasserie breng ik terug zodat hij op het gemak zijn gedicht tot zich kan laten komen.

Wat later, hij zit in het wassalon en ik buiten, in de zon. Na een half uurtje gaat hij naar de winkel en komt hij terug, zonder een woord te zeggen, duwt hij mijn kompaan en mij een ijsje in de handen.

Dankbaarheid is soms tastbaar en verfrissend en de wereld gewoon een plek, vol stoere mannen die geen kik geven.

II.
Twee zalige journalisten-in-spé, verliefd als professie en aandachtig studenten PXL, met oog voor detail en elkaar hebben me enkele uren gevolgd voor de reportage van Het Wassalon @Tournée Locale. Ze hebben even de collega gefilmd en staan terug buiten en of ze daar nog net wat shots gaan nemen…
Hij: Ja, maar die man, die is verplaatst
Zij: Dat is geen man, dat is Jee Kast.

III.
Even loop ik naar de auto en passeer ik het Kremlin, een oost-europese buurtwinkel. Runkst feest en het Kremlin is open. De eigenaar staat buiten en we maken uit praatje. Acht jaar bestaat de winkel en al twee jaar is het zijn winkel.
Stof voor een gedicht in de luwte van de middag. Als het gedicht er is, ga ik even langs en overhandig ik hem de tekst.
‘Goh, mooi.’ Hij is sprakeloos. ‘Wacht ik ga je daar wat voor geven. Een goede fles wijn.’
‘Nee, nee,’ zeg ik ‘dat hoeft echt niet.’
Hij staat voor de rek alcohol en pakt niet de eerste fles de beste fles binnen handbereik. Nee, hij pakt een stoeltje waar hij op kan en reikt naar de bovenste schap. Een fles Georgische wijn. Die hij in een papieren foedraal stopt en me dankbaar overhandigt.

IV.
De dag is haast verlopen, nog één gedicht te doen, maar dat geef ik woensdag aan de buurtbewoonster. Het plein is een uit de kluiten gewassen buurtfeestje. Zalig.
Ik sta aan een kraampje voor soep.
‘Weet je wel wie dat is?’ Vraagt de persoon naast mij aan de juffrouw die mij bedient;
‘Goh, nee.’ En ‘sorry mijnheer,’ voegt ze er aan toe.
Ik gebaar dat het niets geeft.
“Dat is Jee Kast”
“Goh, euh, ik ken niks van muziek en ben niet zo thuis in de wereld van …euh.’ Vertwijfeling want ik schudde mijn hoofd bij muziek. Ze bekijkt me.
“is het een optreder, of zo.”

Hmmm.
Een optreder wil ik wel zijn 😀

Jee Kast
— — —
Morgen (22 april): 16u: Vrijzinnige centrum Hasselt
Maandag (23/04): 19.30: Muziekodroom, PXL-music Jam feat beatniks

Coming up:
25 – 04 #nualzerevingers, Wassalon, Hasselt, 13u – 16u
4 – 05 VOC ism. PXL comedy/filosofie-moment
5 – 05 #nualzerevingers, bibliotheek Schaarbeek
5 – 05 Lezing Sandra Cordier, the-gallery.be ism. Malpertuus boekhandel, Genk, 20u
6 – 05 Project De Dommel, Boxtel, NL


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *