15 Letters

15 Letters is een performance-tekst die ik maakte voor het VOC. Vandaag had het vrijzinnige centrum Hasselt, een bedankfeestje voor alle vrijwilligers die hun dit jaar bijstonden.

15 Letters

(Intro:)
Als het gedicht 15 letters heet, kan ik net zo goed drie keer “Dank u” zeggen.

Een welgemeende dank u,
maar over welke gemeente gaat ‘t dan nu?
Of is het gewoon dat het overal geldig is,
En geldig geldt hier niet als monetair. Want een niet-hartelijk stelsel, kan wel draaien, of rollen, maar slaat even vaak de bal weer mis. En al wat transparant is, is niet zichtbaar voor het volk. Zonder dollen, de grootste gemene deler van socio-culturele organisaties in eender welke gemeente, en polyvalente locaties, zijn de vrijwilligers. Handen uit de mouwen, hoofd erbij, mouwen opstropen en inzet in de structurele werking ingebed.
De zandkorrel
op de hete plaat,
de oliedruppel in de machine. Glashelder.
Alles loopt gesmeerd. Welgemeend, eer aan degene die zonder gewin deelt, iedereen die wint, niet alleen de bank die speelt. Gedeelde smart is halve smart, maar een gedeeld hart zijn heel wat vertrekken. Heel wat kamers om belevingen in te verzamelen.

Een welverdiende dank u,
hoewel wel verdiend ook niet klopt, terwijl een verrijkende ervaring eerder het hart op de juiste plaats en de juiste inhoud in het woord ‘welverdiend’ stopt. Verdiend ontvangen. Bevriend & verlangen om mensen te ontmoeten en 15 letters.

Al de mensen, die eenderwat kapot is, herstellen, die na een geweldig boeiende lezing de kas maken en de opgedronken bierkes tellen, aanvullen, invullen, bijvullen, degenen die de ‘pollen’ uit de ‘tessen’ halen, het programma voor volgend trimester bepalen, die de activiteiten vastleggen, die kunst binnen halen, of die in het actua-café alles bespreekbaar maken.
Zingeving. Hoewel zin geven, een paradox is, want zin hebben kan niet gegeven worden, evident zoals de secondewijzer van de klok is.
… – tik-tik-tik-tik – …
Elke kanttekening waardevol en ook buiten hokjes gedacht is.
Dank u om dat even uit te tekenen.

15 Letters en Dank U.
Het verhaal is nog niet gedaan. REST UVWXYZ komen eraan.We zullen altijd goed op weg en zullen altijd wat verder dan halverwege zijn.

(ik zeg het alfabet tot en met de ‘p’ en jullie zeggen dan ‘dan Q’. Dan Q aan alle collega’s hier, de mensen die voor u, naast u, achter u zitten.)
“A – b – c – … – p.”
“Dan Q.”
(dat mag luider.)
“A – b – c – … – p.”
“Dan Q.”

Voor alle Aimabele Bewonderingswaardige Collega’s Die Efficiënt, Familiewaardegericht Geven. Hier. Innemend. Jazeker. Kei-intens, Levensvormende, Minzame, Naastenliefdegevend, Of opvoedingskundig.
Praatcafé, en dan Q.

ABC tot en met p, en dan Q,
Dan Q voor dat het welletjes is, de maatschappij weer openstaat, dat het leven meer dan geldgewin of ‘pistolets & spelletjes*’ is, of meer dan dat je laat in de avond de deur uitgaat, iedereen huiswaarts de nacht in-braakt. Dit even gezegd. Dank u wel.
‘Well’ als bron & leven, fris en inspiratie gevend, een hart onder de riem bij vele stekend. Het vuur doorgevend. A- B- C … – x – y – en-zet-de-drankjes-nu-maar-klaar.

Jee Kast 2018
* Brood & spelen.
Merci voor welgemeende inzet, dit, afgelopen en hopelijk ook volgend jaar.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *