Leerkrachtig.

Ze vroeg of ik genoeg had aan dit?
Ik keek naar ‘t fotootje van haar schrijfopdracht, dat met haar smartphone getrokken was. Hier moest ik toch een nachtje overslapen.

Als ik leerkracht was geweest, had ik het waarschijnlijk niet aanvaard. Zou ik vast gezegd hebben dat er regels zijn voor huiswerk en dat ze maar moeten zorgen dat dat degelijk en ordentelijk moet worden ingeleverd en dat de maatschappij in het latere werk leven dit nooit zou goedkeuren.

En wat voor woord is dat ook ordentelijk? Dat is zo een woord in het land van kostuumbroeken waar teveel stijfsel in zit en rokken met gewichtjes aan, zoals bij tafelkleedjes, zodat de wind niet ineens speels woeps kan doen.
Een woord uit het land van communicantjes die de dag van hun leven mogen vieren en dan gelijktijdig stil moeten zitten, want er moest maar eens een groene gras- of mosveeg dwars over hun nieuwe matrozenpakje komen. (Oh boy, had ik me wat groene gras- en mosvegen. Elke ooit-verzopen boomstam wou me op dat moment knuffelen).
En die maatschappij willen we toch ook niet meer toch?

Zijn dat vooroordelen dat het merendeel van de leerkrachten het vast niet aanvaard zouden hebben omdat we iedereen op hetzelfde moeten kunnen beoordelen? En hoe kunnen we nu een hoogtespringer scores geven als we de lat ineens schuin gaan houden?

Daarbij, naast de prestatie worden we ook in deze maatschappij afgerekend op presentatie. Nee, een homeworkselfie is niet voldoende. Nee, je typt het maar over en nee, ik zie aan de baseline dat je het via je smartphone doorstuurde en nee, het maakt me niet uit dat jouw studiebegeleider taken voor mijn vak niet beschouwt als huiswerk en dat de reden is waarom je het stiekem per smartphone deed.

Maar ik ben geen leerkracht.
Ik moet aanwakkeren wat te vaak links wordt gelaten. Ik moet stimuleren dat een creatieve oplossing de wereld kan redden, hoewel op dit moment die creatieve oplossing voor andere misschien gemakzuchtige doeleinden is aangewend. Ik zou haar willen zeggen dat ze niet moet studeren -en hoewel het soms onnozel lijkt wat ik vertel- ze af en toe als troef creativiteit mag inzetten. Ook in haar schoolwerk. Bij het spelenderwijs leren hoor je af en toe een deksel op de neus te krijgen. Daar hoort af en toe een buis bij. Haar ouders moesten me horen.

Anderzijds weet ik ook dat er een basis moet zijn en iedereen weet dat die er op 16 jaar er zelden is. Of dat de wiskundetoets die haar al twee weken uit mijn les houdt best een uitdaging kan zijn. Een uitdaging met van buiten leren, pogingen tot inzicht, wanhoop en misschien zelfs een stresslevel waar de kapitein van de Titanic een puntje aan kan zuigen.

Ooit had ik haast het maximum op geschiedenis. Tot op dat moment dat ik besloot na het examen een vraag te stellen. Iets wat ik nog steeds niet begreep en ik mocht met een ‘7’ naar huis gaan.
Terwijl ‘het examenmoment’ in mijn ogen al afgelopen was.
– Waar zijn de beloningen voor lef “ik weet het niet, mijnheer”?
– Voor creativiteit “Mijn huiswerk heeft de hond opgegeten, want ik wou een verhaal schrijven over een vleesetende plant en ik heb het niet af kunnen maken omdat ik naar de dierenarts moest”
– en voor tijdsgerichte oplossingen omdat je passie zegt dat je voor een vrijblijvende cursus je toch je huiswerk binnen wil doen. Dat je volhardt in iets waarvoor je je geëngageerd hebt, zelfs nu je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Dankjewel Maya. Dit is geweldig.

Ik lig wakker en denk dat het best wel interessant is dat ze haar huiswerk onder haar schrijfwerk heeft liggen, alsof ze er stiekem aan bezig was. En dat er nog hoop is.

Jee Kast

Marter & Optredens?

Ze ademt,
als een gewond egeltje
in de berm van een drukke baan.

Zodra ik haar wakker maak,
die blik, een vijandige omgeving
en dorst, en een waterbakje en
een kater, in een egel, en stekels
elke richting uit.

Ze belandde hier.
Lieflijk, nuchter, verlegen,
schuchter. Ik een steenmarter,
steeds meer in het zicht,
zet mijn tanden in haar bekabeling.
Ververs wijn- en whiskeyglazen.

In de olie en beiden toegeeflijk
onder de motorkap rommelt wat, en
‘s ochtends voor we mensen zijn
ademt ze.

School, koffiebar of bieb of CC?
Nieuwe data & aanbod online;
check www.jkast.be

Pleegzorg & domme vraag

Afgelopen week gaf ik een workshop voor Pleegzorg Vlaanderen. Een workshop die de organisatie inrichtte met pleegjongeren om zicht te hebben over hetgeen hun ervaring was met instanties, hun situatie en hun omgeving.

Natuurlijk heb ik toen ook wat geschreven. In de workshop gaf ik een opdracht en bij het verduidelijken van de vraag die ik stelde, zei ik dat het over de echte ouders moest gaan… Een lompe opmerking uiteraard.

Een domme vraag

Wat zijn dan de echte ouders, vroeg Jos
de biologische of de pleegouders,
wat zijn dan de echte?

Wel, zei ik, de échte van de echte thuis,
waar zorg, opvang en warmte in huist

of nee, beter gezegd, de echte van de échte thuis,
waar échte zorg, échte opvang en
échte warmte écht in huist.

Nee, dat klinkt écht
teveel, dat echt écht klinkt écht onecht.

En ik blijf terecht hangen op de échte vraag
wat écht echt is en of het gevoel bij pleegouders ook oprecht is
en of het woord pleegouders niet gewoon ouders zijn
die je plegen te helpen, je met verwachting, echtheid
en aandacht overstelpen.

Dat je het écht niet ziet,
het verschil. En écht wel voelt of het echt is,
En de vraag of echte hulp wel echt is,
als je merkt dat ze je echt niet kennen.

Dat je van je echte ouders wie of wat of hoe
ook echt genoeg moogt hebben..

Ouders?
Ik heb er echt genoeg van.
Ik heb er twee.

Jee Kast

de 3 november-Actuaslam, #Bruzz


Kent gij Aria Giovanni?

Nee? Hoe zal ik het uitleggen…
Artikel 11 Burgerlijk Wetboek Boek 3; Goede trouw van een persoon ontbreekt niet alleen, indien hij de feiten of het recht, waarop zijn goede trouw betrekking moet hebben, kende, maar ook indien hij ze in de gegeven omstandigheden behoorde te kennen.
Maw. Alles wat gisteren in het Belgisch staatsblad is gepubliceerd, wordt bestraft
ook als ge niet beseft wat ge fout deed,
ge kunt ervoor worden beboet en gearresteerd.
Dus ook al hebt ge er niks mis mee gedaan,
dat ge Aria Giovanni kent,
is misschien al voor uw vrouw verkeerd?

De rondborstige Aria Giovanni, net als Gemma Ward, het model dat vandaag dertig wordt, die verjaart.
Wat goed uit komt, want vandaag is het ook Werelddag van de man.
Niks seksistisch bedoeld, ik zeg het maar.

3 november is de 307de dag van het jaar,
nog 58 dagen van de Gregoriaanse kalenderjaar te gaan.

3 November
Luiz Fabi, Zeki sporel in de jaren zestig
in 2006 Alberto spencor, Archie Baird 2009
Gerard Cieślik, Ryszard Kraus, 2013,

Al die voetballers zijn op 3 november gestorven.
Als het 3 november is en ge zijt voetballer,
waart ge missch beter nooit voetballer geworden? Ofwel?
Want Rodney Antwi, Veli Kavlak, Piet Velthuizen, Rodrigo Millar, Diego Lopez
zijn dan weer 3 november geboren
net als Solomon R. Guggenheim, waar verder niks op rijmt.
Solomon die na zijn sterven een kunstcollectie en een museum in NY nagelaten heeft. De goedlachse snerpende Actrice Roxanne van de serie Roxanne,
die helaas niet meer leeft, Maar
Aria Giovanni is een porno-model, dat vandaag 40 -ehm- kaarsjes uitblaast. Blow job. How many people still live without a rooftop. Drie elf staat symbool voor de aardbeving en vooral tsunami die door Tohoku, is geraasd. Fukushima, maar vond dat nu elf drie of drie elf plaats?
3 november
3 keer de 11de letter van het alfabet is de KKK,
De Ku klu xclan, 3 november en zelfs op enig andere dag een islamsafari doen is echt geen goede zet. Jezis, waar zijn we mee bezig? 11 – drie- 2004 , 1 van de grotere terroristische aanslagen van AL Qaida in Madrid. Daar kwamen 192 mensen door religieuze radicalisering om het leven. Laten we ze herdenken. Laten we betere mensen worden, pluk de dag, Feest in Molenbeek. heb je even?
3 November

JK2017
— — —
Weldra in Audio online.